30.9.17

Benim Varoş Hikayem


"Fırıncıyı vurdular mı?
Şimdi kuş nasıl çalınır? Aslan bulsam aslan beslerim.
Vazgeçiyor muyuz, geçmiyoruz, neden, hızlıyız çünkü."

Her genç erkeğe hapse girmeyi tavsiye eden kuş çalma üstadı Culluk Yusuf.
Çorap değiştirir gibi takım elbise değiştiren Pele Dayı.
Feminist köy muhtarı, tapılacak kadın Naime.
Dört mevsim janti, bar fedaisi Devran.
Yenilmez armada dövüşçü horoz, Elekroşot.
Zenginden alıp fakire veren Rokko ve Çetesi.
Mafyaya giremeyen Drej Hasan.
Mahallenin büyük abisi Cihangir.
Ve vurulan fırıncının akıbeti.

İlk yayınlanan teaser ile akıllarda kalan yönetmen Yunus Ozan Korkut’un Adana’nın varoşlarını kendine has diliyle anlattığı komedi-belgesel Benim Varoş Hikayem, 29 Eylül’de vizyona girdi.








Filmin mmknmrtb notu ::

Adana ilçesi Ceyhan'ın varoşlarında yaşayan 'ilginç' tiplerin resm-i geçidi..

Aralarındaki bağlantı -elbette bize gösterildiği kadarıyla- sadece semtlerinden ibaret olan bu kişi ya da grupların 'sırayla' kendilerini tanıttığı, meraklarını, marifetlerini, başlarından geçenleri anlattıkları bu belgeseli 'değerli' kılacak tek şey, o kişilerin 'ilginçlik' niceliği ve niteliği olup, bunun dışında -ne teknik, ne içerik bağlamında- herhangi bir özgünlük göremiyoruz..

Koskoca Almanya'nın bile delice kıskandığı şahane ülkemizin çokça semtinin kıyısında köşesinde benzer örneklerine rastlayacağımız bu mevzuyu, oranın çocuğu olan yönetmenin sinemaya taşıması; giriş ve finalde bunu özellikle vurgulayarak, belgeselini -bi güzel- bağlaması hoştu tabii.. 




Ankara Çinçin gibi, benzer bir mahallede, benzeri 'arıza' tiplerle, ama 'kurmaca komedi' biçiminde kotarılmış Yolunda A. Ş.: Çinçin Bağları Hikayesi'ni aklıma getiren Benim Varoş Hikayem, kendisine rahatlıkla 'komedyen' denebilecek yeteneğe sahip, 'şikeciler kralı futbolcu' arkadaş ile mahallenin mangal yürekli, iyi küfreden kadın muhtarı gibi ilginç olduğu kadar, komik de olan karakterleriyle güldürürken, kendisini -vasat da olsa- 'belgesel komedi' türünün bir örneği olarak selamlayabiliriz..

5  /10