26.8.19

Sar Başa


Üniversite sınavına hazırlanan Ussal, moda tasarımcısı olmak isteyen abisi, kuzenleri, müzisyen olmak isteyen Sabri ve basketbol antrenörü Kürşad ile birlikte yaşamaktadır.

Ussal, sınava bir gün kala yaşanan talihsiz bir olay neticesinde hafızasını yitirir.

Şimdi ekibin en son yaşadıkları günü tekrar yaşatarak Ussal’ın hafızasını geri getirmesi gerekiyor.

Sar Başa, 23 Ağustos’tan itibaren sinemalarda gösterime girdi..




Şöhret olma yolunun yılmaz koşucuları olan bir takım gençlerimizin bir numaralı seçeneği gibi görünen internet ortamında yol alarak epeyi bi ünlenen 'Youtuber' arkadaşların 'Sinema Sevdası' bitecek gibi değil sayın seyirciler!.

Benim izleyebildiğim kadarıyla, geçen yılın başında Enes Batur'la başlayan, aynı yılın sonunda Kafalar Karışık ile devam eden bu furyamız, bu hafta gösterime giren Sar Başa ile devam ediyor..

Maalesef Sar Başa da, akla mantığa, ilime bilime, sinemaya filime aykırı işler yapmanın yeni bir örneği olarak karşımızda..




Bu arada haksızlık da yapmamayım; bunun Youtuber olmakla doğrudan bir ilgisi yok elbette, zaten yerli komedi (buna 'yerli korku' türünü de rahatlıkla ekleyebiliriz) olarak yıl boyunca gösterime sokulan filmlerimizin büyük çoğunluğunun kalitesi benzer seviyede..

Problem şu ki sonradan devreye giren bu Youtuber arkadaşlar, 'yaratıcılık' hususunda hiçbir ışık vermedikleri gibi, bu 'yetersiz' seviyeyi -tabii ki istemeden ama- daha aşağılara çekmekten başka bir işe yaramıyorlar..




Bir zamanlar, konuyla ilgili olarak kaleme aldığım, "Komedi filmidir, ne yapsak yeridir / Seyirci dert etmez yer, yedir hocam yedir" mısralarıyla başlayan manzumemle de vurguladığım anlayışı aynen sürdüren Sar Başa'nın başrolündeki Alper Rende'nin oyunculuğunu Enes Batur'dan hallice bulduğumu, Ali Biçim ile Kemal Can Parlak'ın zaman zaman parladıklarını, Alparslan Özmol'un Çaycı Hüseyin'liğe devam ettiğini, filmin en güzel renginin 'rapper' Khontkar olduğunu, 'güzel kız' kontenjanından kadroya alınmış Bilge Su Işık'ın ise 'oyunculuk' mesleğine çok uzak kaldığını bildirir; son olarak da, sevgili Youtuber'ların internetsiz, siz canım Sinemasever'lerin de filmsiz kalmamanızı bilumum ilgili makamlardan istirham ederim..





Yönetmen: Berk Alan
Oyuncular: Alper Rende, Kemal Can Parlak, Ali Biçim, Alparslan Özmol, Bilge Su Işık, Naz Frambuaz, Amir Zakaria, Khontkar

3   /10